Güncel Mevzuat

Metal Hurda İthalatında Gümrük Mevzuatı ve Denetim Prosedürleri Yeniden Düzenlendi

11 Ekim 2024

Metal Hurda İthalatında Gümrük Mevzuatı ve Denetim Prosedürleri, Ticaret Bakanlığı'nca yayımlanan tebliğ "Metal hurdaya ilişkin özel hükümler" başlığı altında yeniden düzenlendi;


Düzenlemeye Göre;

Demir-çelik, Bakır ve Aluminyum hurdası olarak beyan edilen eşyanın, hurda olarak değerlendirilmesi konusunda tereddüt yaşanması halinde eşyanın hurda olarak ithal edilebilmesi için;

a- İthalatçı adına düzenlenmiş “Sanayi sicil belgesinin” ve “kapasite raporunun” beyannameye eklenmesi gerekmektedir.

b- “Metal hurda ithalatçı belgesi”, veya “Geçici faaliyet belgesi veya “Çevre izin ve lisans belgesinin” mevcut olması gerekmektedir.

c- İthalatçı firma tesisinin, eşyanın ergiterek başka bir eşya haline dönüşmesini sağlamaya ehil olması ve yukardaki belirtilen belgelerle bu durumun sabit olması gerekmektedir,

d- Eşyanın, metal hurda olarak beyan edildiği GTIP ile hurda olmaması durumunda sınıflandırılması muhtemel GTIP için uygulanacak gümrük vergileri arasındaki fark kadar teminat alınması gerekmektedir.

Bu koşulların yerine getirilememesi halinde, eşyanın hurda olarak ithal talebi kabul edilmez ve gümrük, dış ticaret ve ilgili diğer mevzuat kapsamında işlem yapılır.


Yukarıdaki şartların karşılanması halinde, eşyanın firma tesisinde ilk şekillerinden farklı bir eşyaya dönüştürüldüğünün tespiti için yükümlüden "yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporu" talep edilir. Beyannamede ilgili durum, sistem üzerinden takibe alınmak üzere işlem yapılır.

Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporu talep edilen eşya gerekli önlemler alınarak gümrük gözetiminde ithalatçı firma tesisine yönlendirilir.

Tespite konu işlemin tamamlanması için beyannamenin tescil tarihinden başlayarak altı ayı geçmemek üzere yükümlüye bir süre verilir.

Süresi içinde başvurulması kaydıyla üçer aylık dönemler halinde ek süreler verilebilir. Toplam süreler yirmi dört ayı geçemez.


Eşyanın ithal edildiği ilk şekillerinden farklı bir eşya haline geldiğinin tespit edilmesi halinde teminat iade edilir.


Tespit raporunun süresi içinde ibraz edilmemesi veya eşyanın kendi orijinal kullanımlarına uygun durumda olmayan ithal edildiği ilk şekillerinden farklı bir eşya haline gelmediğinin tespit edilmesi halinde;

  • Teminat irat kaydedilir,
  • İlgili kurum bilgilendirilir ve gerekli izinlerin alınması talep edilir.
  • Ciddi cezai yaptırımlar ortaya çıkabilir.

Eşyanın "Kırılma, eskime veya diğer nedenlerle" kesinlikle kullanılamaz halde olması (Hurdadan başka bir amaçla kullanılamayacağı) gümrük idaresince tespiti halinde yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporu talep edilmez.


Gümrük idaresince eşyanın muayenesi esnasında;

Gümrük idaresince eşyanın muayenesi esnasında "Motor, motor bloğu, şaft, kasa parçaları, dingil, jant, depo" gibi araç parçalarının;

  • Beyan amacı dışında “yedek parça" olarak kullanılacağının tespit edilmesi halinde hurda” olarak ithalatına izin verilmez. Gümrük, dış ticaret ve ilgili diğer mevzuat kapsamında işlem yapılır.
  • Hurda olarak kullanılacağı hususunda “tereddüt yaşanması halinde” otomotiv sanayiine ait bu tür eşyanın gümrüklü yer ve sahalarda kırılıp, parçalanıp veya preslenerek ithaline izin verilir.
  • Yakıt, fren, hidrolik ve soğutma sıvıları gibi sıvılardan ve şanzıman ve motor yağı gibi yağlardan arındırılmış olması gerekir. Arındırılmamış olan araç parçalarının ithaline izin verilmez.

 

İlgili Tebliğe aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

Benzer Yazılar

Kaydır

Açık izninizin olmadığı hiçbir bilginiz toplanmamaktadır.

Firma Tanıtım Formu
Firma Bilgileri
İthalat Bilgileri
İhracat Bilgileri